Hoe te beginnen?

Meisje op vleugelBeginnende leerlingen geef ik auditief les. Dat wil zeggen, we beginnen nog niet met het leren lezen van muzieknoten. Het ontwikkelen van het muzikale gehoor krijgt alle aandacht. Afhankelijk van de muzikale ontwikkeling van de leerling bepaal ik wanneer we starten met noten leren lezen.

Als ik een goed beeld heb van de leerling, neem ik een besluit wat betreft de pianomethode die we gaan gebruiken. Deze wordt in meer of mindere mate aangevuld met (technische) oefeningen, invulbladen en ander muzikaal materiaal.

Voor leerlingen die al eerder les hebben gehad is het natuurlijk wennen: een nieuwe docent, meestal nieuwe lesboeken. En soms ook op een wat andere manier leren piano spelen. Mijn ervaring is, dat met respect voor wat de leerling eerder heeft geleerd, er goed een nieuwe weg kan worden ingeslagen.